Tijdens het uitbreken van de coronacrisis ontstond het idee om een website te ontwikkelen voor Lansingerland waarop eenvoudig te zien was welke telers hun producten rechtstreeks verkochten aan particulieren.

Met een oproep op Facebook, kwamen de eerste suggesties binnen. Bouwen, ontwerpen, teksten schrijven et voila: op 25 maart stond de website www.productenuitlansingerland.nl live.

Investering

80 euro kostte de hosting en het claimen van de domeinnaam. Maar deze investering vond ik het wel waard. ‘Samen de schouders eronder’. Ook de investering in tijd was, zeker in het begin fors. Maar de dankbaarheid was groot. En dat is fijn!

Alles valt of staat met actualiteit en volledigheid

Nieuwe aanmeldingen volgden en mensen gingen massaal op pad om de leukste planten,  bloemen en groente te scoren. Ook de eerste donaties kwam binnen. Ontzettend leuk!

Uit de Facebookgroep kwam de vraag of het ook mogelijk was om de deelnemende telers te verwerken op een kaart. Zodat het eenvoudig was om een (fiets)route uit te stippelen en met een gevulde fietsmand of -tas terug te keren.

Noodgedwongen thuis & iets goeds doen

Lansingerland ging er massaal op uit om bloemen, groente en fruit rechtstreeks bij de telers te kopen. Doordat mensen meer thuis waren, werden er ook meer bloemen gekocht. En door rechtstreeks bij de teler te kopen, vonden mensen fijn (in verband met de 1,5 meter afstand) en ze hadden bovendien het gevoel om iets goeds te doen. Mede door de situatie is dit platform en dit initiatief zo’n succes geworden. In de beginperiode bezochten dagelijks 600 mensen de website. Nu nog ligt het bezoek tussen de 100 en 200 bezoekers per dag. 

De waardering van de telers was ook ontzettend hartverwarmend

Ik mocht mooie bloemen ophalen als blijk van waardering! Dank je wel Special Orchids, In ’t Veen pioenrozen, Bijnsdorp Orchideeen, Van der Ende Perkplanten en Kwekerij de Landscheiding (MEERFlowers).

Vooral in het begin ‘run op producten’

Van telers kreeg ik terug dat, zodra er een nieuw initiatief bekend werd gemaakt, de producten letterlijk ‘de kar af vlogen’. Na een paar weken was ‘het nieuwtje’ er af en stabiliseerde de verkoop in enkele producten per dag. 

Aandacht van media en gemeente

Ook een fraai radio-optreden op RTV Lansingerland (jawel) en een mooie publicatie in De Heraut als gevolg. Super tof! En een prachtige bos bloemen van Simon Fortuyn namens de gemeente Lansingerland.

Het vervolg?

En dan de binnengekomen donaties, dank! Ik heb besloten om met deze donaties de website nog een jaar lang door te hosten. Maar actueel houden is een vereiste. Daarom een vriendelijke oproep aan telers en particulieren. Wijzigt er iets? Geef dit door! Dat door een e-mail te sturen naar info@productenuitlansingerland.nl

Voor nu lekker blijven genieten van al dat lekkers en moois uit Lansingerland.

artikel-de-heraut